Greenpeace offentliggør casestudier om FSC

Greenpeace, der har været et aktivt medlem af FSC i mange år, har offentliggjort casestudier om FSC for at fremhæve FSC’s styrker, men også udpege de områder, hvor, de mener, FSC bør forbedre sine systemer. Det er præcist det, FSC’s unikke medlemssystem fordrer: Gøre det muligt for medlemmer af tre meget forskellige interessegrupper – en social, miljømæssig og økonomisk - at fremlægge deres synspunkter, diskutere dem og nå til enighed på tværs af de traditionelle interessegrupper om ændringer/forbedringer. FSC hilser derfor den positive og negative kritik velkommen. FSC vil nu se nærmere på de enkelte casestudier for at forstå Greenpeaces synspunkter samt de problematikker, Greenpeace rejser. Sammen med sine interessenter vil FSC lave en prioritering af de fremlagte problemstillinger og klarlægge, hvor der kan gøres eventuelle forbedringer.

De problemstillinger, Greenpeace rejser, tages meget seriøst og er allerede prioriterer for FSC og en række af FSC’s andre interessenter, herunder medlemmer fra det sociale og økonomiske kammer. De fremsatte problemstillinger inkluderer beskyttelse af skovråder med høje bevaringsværdier (High Conservation Value Forests), aktiviteter i højrisikoområder, Controlled Wood-systemet samt certificeringsfirmaernes arbejde og indsats. 

FSC arbejder allerede strategisk på alle disse områder og anser dem for at være af højeste prioritet. Målene for 2013 og 2014 inkluderer: 

  • High Conservation Values (HCV): FSC planlægger at færdiggøre en “Common Guidance on High Conservation Values” i samarbejde med ”HCV Resource Network”. Desuden vil FSC færdiggøre “FSC Management and Monitoring Framework” for HCV’er og gennem et samarbejde med flere interessenter anvende HCV- framework’et til at udvikle regionale retningslinjer for blandt andet Congobassinet og andre regioner af høj prioritet.
  • Aktiviteter i højrisikoområder: FSC vil identificere højrisikoområder og gennem samarbejder med relevante myndigheder og virksomheder i disse regioner identificere og anvende relevante værktøjer, der skal sikre en troværdig og stærk FSC-certificering.
  • Controlled Wood: FSC reviderer og styrker i øjeblikket kravene i Controlled Wood-systemet og har især fokus på udviklingen af nationale risikovurderinger (National Risk Assessments (NRA)), identificering af de forholdsregler certificerede virksomheder bør tage for at reducere risici samt betingelser for indkøb af træ fra områder, der ikke er omfattet af en national risikovurdering. 
  • Certificeringsfirmaernes arbejde og indsats: FSC udvikler i øjeblikket indsats- og resultatmålinger, såkaldte Key Performance Indicators, for stikprøvekontroller, rapporteringer og ASI’s klagebehandling. FSC arbejder også på at udvikle et system til due diligence-evalueringer af virksomheder, der ansøger om certificering, som skal udføres af certificeringsfirmaerne.   

FSC værdsætter Greenpeaces engagement og hilser løsningsforslag på ovenstående problemstillinger velkomne, især dem der bakkes op om på tværs af FSC’s tre kamre. Lige nu er FSC i gang med forberedelserne til den næste internationale generalforsamling, i 2014, og det er derfor afgørende, at løsningsforslag sendes til FSC, idet det i sidste ende er medlemmerne, der til generalforsamlingen bestemmer, hvordan problemstillinger, som dem Greenpeace fremsætter, løses.

FSC vil som med andre vigtige interessenter fortsat være i regelmæssig konstruktiv dialog med Greenpeace.

Andre certificeringssystemer
Greenpeace mener ikke, at andre skovcertificeringssystemer, såsom PEFC, SFI og CSA, formår at sikre ansvarlig skovdrift. ”Selvom FSC står over for udfordringer, mener vi, at systemet indeholder en ramme, og ligeledes principper og kriterier, der kan garantere socialt og miljømæssigt ansvarlige skovpraksisser, hvis den implementeres korrekt. De andre skovcertificeringssystemer mangler selv de mest basale krav for at beskytte de sociale og miljømæssige værdier”, lyder det fra Greenpeace. 

Læs Greenpeaces casestudier her