Byggeri

Træ er et af de vigtigste byggematerialer, vi har, og en efterspurgt løsning i bæredygtigt byggeri. I FSC Danmark arbejder vi for, at den danske byggebranche er med helt fremme, når det gælder brugen af FSC-certificeret træ og træ fra ansvarligt drevne skove.

Kulbroen i Aarhus Sydhavn

Bredt samarbejde med byggeriets aktører

Vi ser det som vores fornemmeste rolle at hjælpe byggeriets aktører med at bruge byggematerialer af træ fra veldrevne skove og andre ansvarlige kilder. Vi har et stort marked for FSC-certificerede byggematerialer, som mange af vores medlemmer og FSC-certificerede byggecentre leverer på daglig basis.

Vi arbejder med leverandører, bygherrer, rådgivere og entreprenører/håndværkere enkeltvist og laver projekter/aktiviteter, der involverer hele branchen. Vi samarbejder også med organisationerne bag eksempelvis DGNB-certificeringen, Svanemærket og andre certificeringer og initiativer, der fremmer brugen af certificerede byggematerialer.

 


Ny certificeringsmulighed til byggeriet

FSC har en skræddersyet certificering kaldet projektcertificering til virksomheder og organisationer, der er involveret i anlægs, bygge- eller renoveringsprojekter, hvor der anvendes byggematerialer af træ. Det kan være bygherrer, rådgivere, typehus- og modulproducenter, håndværkere, entreprenører, anlægsvirksomheder og andre byggefirmaer. Projektcertificering er en nem og økonomisk overskuelig måde til at dokumentere og kommunikere, at et projekt anvender træ fra anvarligt drevne skove og andre kontrollerede kilder.

 

Ingeniørfirma i spidsen for mere ansvarligt træ

Værktøjer og viden

For at sikre at viden om certificerede byggematerialer og FSC er let tilgængelig, har vi udarbejdet en lang række vejlednings- og informationsmaterialer, som kan downloades gratis. Der er blandt andet materialer til byggefirmaer, entreprenører, rådgivere, leverandører og bygherrer. Materialerne, som du finder du via knappen nedenfor, spænder fra FSC-projektcertificering og tropisk træ til byggeri og offentligt indkøb. Der er eksempelvis materialer, som hjælper jer med at finde FSC-certificerede leverandører, sikre rigtig indkøbsdokumentation, stille krav til dokumenterbart ansvarligt træ og bruge alternative tropiske træarter.

Bæredygtigt træ - Undervisningsmateriale fra FSC Danmark
PDF, Størrelse: 20.60MB

Undervisningsmateriale

Med støtte fra Stark FONDEN udgav FSC Danmark i 2018 undervisningsmaterialet "Bæredygtigt træ i håndværket" målrettet til tømrer- og bygningskonstruktøruddannelserne. Med støtte fra Tuborgfondet genudgav vi materialet i 2021 i et større oplag og udvidede det, det var relevant for alle brancher og målgrupper, der arbejder med træ og skovbaserede materialerUndervisningsmaterialer hedder nu "Bæredygtigt træ" og kan downloades til venstre. Så længe lager haves, kan du også rekvirere et trykt eksemplar ved at kontakte FSC Danmark.

Undervisningsmaterialet "Bæredygtigt træ"

"Bæredygtigt træ" henvender sig til alle, der gerne vil vide mere om ansvarlig skovdrift, certificering af skove og træ, træ som materiale og meget mere. Træ er et fantastisk materiale. Ud over at være godt og naturligt at bygge med, så er træ også fornybart og kan lagre CO2 fra atmosfæren. Den oplagte løsning er at bruge en masse træ i byggeriet, hvis vi vil klimaforandringerne til livs. Men det er ikke ligegyldigt, hvilke skove træet kommer fra. Heldigvis kan man nemt vælge træ fra veldrevne skove og på den måde gøre en forskel. Bæredygtighed er en stor trend i byggebranchen, hvor der er en stigende efterspørgsel på træ som materiale. Derfor har det aldrig været vigtigere at lære noget om, hvordan man sikrer sig, at man bygger med ansvarligt træ, og hvordan man navigerer i de mange påstande om bæredygtighed.

 

Partnere

 

Danmarks første FSC-certificerede hus

Signe modtager FSC-certifikat

I 2015 hjalp vi forfatter og foredragsholder Signe Wenneberg med at bygge Skandinaviens første FSC-certificerede hus. Projektet fik stor opmærksomhed i skrevne medier, på sociale medier og i tv. Det var for alvor med til at sætte ansvarligt træ og FSC på dagsordenen i byggebranchen og i befolkningen.

Du kan genlæse vores blog, der følger byggeprocessen fra A-Z, og du har også mulighed for at gense TV 2's programserie om sommerhuset og læse Signe Wennebergs egen bog - Byg bæredygtigt - om projektet.

Gå til Sommerdrømmehuset på TV 2 PLAY  

Lån "Byg bæredygtigt" på bibliotektet

Gå til Signe Wennebergs hjemmeside, hvor du kan læse mere om sommerhuset

HOME FOR THE FUTURE

HOME FOR THE FUTURE

Nyt ambitiøst initiativ fra FSC Danmark skal de næste 5 år arbejde for at øge mængden af træ fra velforvaltede skove i det almene boligbyggeri i både Danmark og Holland. Projektet hedder HOME for the future og er en del af EU-life programmet. Projektet vil frem mod 2026 i samarbejde med en række aktører i den almene boligsektor, beboerne samt interessenter fra byggebranchen skabe en ny agenda for, hvordan fremtidens almene boliger kan bygges i træ. HOME for the future er et partnerskab mellem FSC Danmark, FSC Holland og en række aktører i begge lande.

HOME for the future skal hjælpe boligforeninger i Danmark og Holland med at udvikle retningslinjer for nybyggeri, så fremtidens almene boliger drager fordel af træ som materiale; bliver mere fleksible, lettere at renovere, giver bedre indeklima og efterlader et langt mindre CO2 aftryk til fordel for både nuværende beboere og fremtidens hjem – for os alle sammen.

 


Bliv en del af HOME – for the future

Projektet er stadig i opstartsfasen, så der er gode muligheder for at blive en del af HOME for the future. Vi søger brede samarbejder med alt fra boligforeninger, interesseorganisationer og byggebranchens aktører. Hvis det er noget, du eller din organisation ønsker at høre mere om eller en udvikling, I ønsker at blive en del af, så kontakt endelig Henriette Clausen, som er projektleder på HOME for the future.

De næste 5 år vil FSC Danmark undersøge og afprøve nye bæredygtige løsninger i det danske byggeri, hvor hovedfokus bliver at anvende træ fra forsvarlige kilder og bruge træet på en fornuftig og fremtidssikret måde. Det er en ambitiøs målsætning, og hvis vi skal i mål, så skal vi arbejde sammen med andre initiativer og videnscentre, samt få hjælp fra hele byggebranchen og boligforeningerne.

Vi glæder os til at invitere jer alle til netværk, events og arrangementer de næste par år – så vi sammen kan blive klogere på at bruge træ til at gøre byggeriet mere bæredygtigt i Danmark.

Blive en del af HOME FOR THE FURTURE

Fotokredit: Hustømrerne

 


Kontaktperson i Danmark
Henriette Aarslev Clausen
Projectmanager EU life

FSC Danmark
Ryesgade 9B, 2. tv.
8000 Aarhus C, Denmark

2585 1789 / h.clausen@dk.fsc.org

Kontaktperson i Holland
Michelle Stede
Projectleider Hout en Circulaire Economie

FSC Nederland
Wilhelminapark 37
3581 NJ Utrecht

+31 (0)6 41656876 / m.stede@fsc.nl

Dual LCA for buildings.pdf
PDF, Størrelse: 643.76KB

Rapport: Dual LCA for buildings

I samarbejde med Søren Jensen har vi udarbejdet en rapport til byggebranchen og dets interessenter. Rapporten beskriver en arbejdsmetode, som ved hjælp af livscyklusvurdering (LCA) kan understøtte designbeslutninger ift. at reducere klimapåvirkning og materialeforbrug for nybyggeri, som designes efter 'design for adskillelse'. Rapporten demonstrerer desuden potentialet for fremtidige CO₂ e-emissioner for tre nybyggerier ved at forberede de træbaserede bærende konstruktioner samt indvendige træbaserede bygningsdele til direkte genbrug. Rapporten omfatter ligeledes effekten på projekternes klimapåvirkning jf. BR18 §297, hvis ikke det kan dokumenteres, at træbaserede byggevarer kommer fra bæredygtigt forvaltet skovbrug.

Rapporten er skrevet af Søren Jensen Engineering som en del af HOME for the future-projektet med støtte fra EU Life programmet (LIFE20/GIE/NL/001073).

Mere information

Dansk FSC-skov

Vi arbejder sammen med dansk skovbrug, NGO'er og andre med interesse i skovbrug for at sikre, at FSC både giver inspiration, skaber forandringer og er nemmere at implementere på de danske skovejendomme. Omdrejningspunktet er den danske FSC-standard for skovcertificering, der er et effektivt og attraktivt redskab til at dokumentere ansvarlig skovdrift, både når det gælder drift, sociale forhold og miljømæssige hensyn. Vi ser samtidig FSC som en løftestang for udbredelsen af naturtiltag i de danske skove. Tag kontakt, hvis du er interesseret i skovcertificering eller FSC i dansk skovbrug.

Bæredygtigt tropisk træ

"Use it or lose it". I FSC tror vi på, at man gennem køb af tropisk træ fra FSC-certificerede skove i troperne kan skabe en positiv udvikling for dyr, natur og mennesker. Gennem brug af FSC-certificeret tropisk træ i fx møbel- og byggesektoren kan vi give skovejere i troperne et incitament til at bevare skoven og undgå skovrydning til fordel for kvægbrug og afgrøder. FSC Danmark laver en lang række aktiviteter omkring tropisk træ i Danmark og udlandet for at udbrede brugen af ansvarligt tropisk træ. Kontakt os for mere info og samarbejde.

FSC-træ i offentligt projekt på Aarhus Havn

Det offentlige Danmark køber hvert år ind for 380 milliarder kroner. I FSC Danmark arbejder vi på, at det offentlige indkøbs andel af træ- og papirprodukter samt andre skovbaserede materialer med ansvarlig oprindelse stiger. Til gavn for skov, dyr og mennesker og de mange FSC-certificerede virksomheder, der har investeret i at dokumentere ansvarlige træprodukter gennem FSC.

FSC i møbel og designbranchen

Træ er og har længe været et af de foretrukne materialer i møbel- og designbranchen - lige fra de klassiske møbeldesigneres tid og frem til i dag. I FSC Danmark har vi et godt samarbejde med den danske designbranche om at sikre, at det velkendte og respekterede danske design også er lig med ansvarlig brug af træ og FSC-certificering.

FSC har længe været udbredt i den grafiske branche

Papir og emballage af træfibre er del af de fleste menneskers hverdag. På trods af øget digitalisering vokser det globale papirforbrug, og det samme gælder efterspørgslen på træbaseret emballage. I FSC Danmark arbejder vi på, at FSC-andelen af det danske forbrug af papir, emballage og andre produkter af fibermasse stiger, så vi sikrer, at fibrene har en ansvarlig oprindelse. Den grafiske branche i Danmark har længe været frontrunner, når det gælder FSC-certificering, så vi i dag har et stort marked for FSC-certificerede grafiske produkter. 

FSC-mærket tøj

FSC er ikke kun relevant inden for de velkendte træ- og papirprodukter. Skovbaserede tekstiler såsom rayon, viskose, modal og lyocell vinder frem som en del af mode- og tekstilbranchens tiltag inden for bæredygtighed. I FSC Danmark samarbejder vi med branchen om at sikre ansvarlig brug af træ i tøj og tekstilprodukter, og i 2020 kom den første FSC-certificerede tøjkollektion i butikkerne i Danmark.

FSC-certificeret bambusskov

Vores skove rummer udover træ også materialer som gummi, kork, harpiks, rattan og bambus. De kaldes for ”Non Timber Forest Products” (NTFPs) eller på dansk ”ikke-træbaserede skovprodukter”. De anvendes i et hav af produkter, og ligesom med træ skal vi bruge dem med omtanke. Det vil sige, at vi skal sikre, at de kommer fra ansvarligt drevne skove, hvor sociale og miljømæssige forhold er i orden. Indgår de i FSC-certificerede produkter, gælder FSC's certificeringskrav også for dem. I FSC Danmark arbejder vi for, at flere får øjnene op for skovens mange materialer, og at de i højere grad indkøbes ansvarligt.

FSC i detailhandlen

Skovene leverer materialer til rigtig mange produkter i dansk detailhandel, som er en vigtig samarbejdspartner for FSC-mærket og FSC Danmark. Vi samarbejder med flere aktører i sektoren for at udbrede mærkningen i deres sortiment og øge kendskabet til FSC blandt de danske forbrugere. Det handler ikke kun om selve kendskabet, men også om at gøre danskerne opmærksomme på, at og hvorfor det er vigtigt, at vi passer på verdens skove.

Fokusområder

Vi arbejder hver dag på mange fronter for at udbrede kendskabet til FSC-mærket i Danmark og øge markedsandelen af FSC-certificerede produkter. Vi har en række fokusområder, hvor vi gennem projekter, netværk og oplysning sætter FSC og ansvarlig brug af verdens skove på dagsordenen. Vi arbejder bl. a. med den offentlige sektor, dansk skovbrug, NGO'er og alle brancher, der bruger træ, papir og andre skovbaserede materialer.