Staten stiller krav om bæredygtigt træ og papir

Departementer, direktorater og ministeriernes styrelser skal fremover benytte sig af bæredygtigt træ, når der skal nye vinduer i facaderne, eller hvis der skal nye plankegulve på kontorerne. Det er resultatet af regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

"Fremover vil det være et krav, at når vi køber kontormøbler og kopipapir, eller vi bygger nye huse og restaurerer gamle bygninger, så skal trægulve, tryksager og vinduer være lavet af bæredygtigt træ. Det er vigtigt for skovenes overlevelse samt for de mange mennesker som lever af skovene," siger miljøminister Ida Auken.

I dag stilles der krav om bæredygtighed i ca. 25 pct. af statens indkøb af træ til byggeri, møbler og papir på baggrund af frivillighed. Fremover skal staten stille krav om, at træbaserede produkter stammer fra dokumenterbart bæredygtigt træ, det vil sige fx FSC-certificeret træ.

Markedet for certificerede produkter vil vokse
Med et større fokus på indkøb af bæredygtige træprodukter fra staten forventes flere virksomheder at omstille sig til bæredygtig træindkøb- og produktion.

"Den frivillige ordning var en fin rettesnor, men nu går vi foran i staten og sætter mere fart på at sikre indkøb af bæredygtigt træ. Det vil få flere og flere virksomheder til at begynde at tænke over at have bæredygtige produkter og varer på hylderne, for staten er en stor kunde. Men vi giver selvfølgelig alle en chance for at nå at være med – derfor gennemfører vi kravene løbende over de næste tre år", siger miljøminister Ida Auken.

Energitræ såsom brænde, flis og træpiller er ikke en del af aftalen. Den frivillige vejledning vil stadig være i spil for kommuner, regioner og andre offentlige institutioner, der ikke er underlagt den bindende aftale. Vejledningen vil blive opdateret og er klar i foråret 2014.

Sejr for FSC-certificerede leverandører
"Vi havde tidligere på året et konstruktivt møde med Ida Auken, hvor vi sammen med vores medlemmer fremlagde konkrete forslag til, hvordan offentlige indkøbere kan øge indkøbet af bæredygtige træ- og papirprodukter. Vi oplevede, at hun var lydhør for vores forslag og er glade for, at Miljøministeren nu for alvor sætter handling bag ordene. Det skal hun have stor ros for," udtaler Sekretariatsleder i FSC Danmark Loa Dalgaard Worm og fortsætter:

"Vi håber, at statens nye krav også vil smitte af på regionerne og kommunernes indkøbsvaner, og at den frivillige indkøbsvejledning for disse med tiden vil blive bindende".

Loa Dalgaard Worm vurderer, at regeringens nye tiltag vil få efterspørgslen på FSC-certificerede produkter til at stige, og at det vil komme de mange certificerede leverandører til gode. Leverandører, som har bibeholdt deres FSC-certificering trods den svage efterspørgsel fra det offentlige.

"Det her er en sejr for de mange FSC-certificerede leverandører af produkter til det offentlige, som med god grund har været frustreret over den manglende efterspørgsel. De har holdt fast i deres certificering og kan forhåbentlig nu høste noget af frugten for det arbejde," lyder det fra Loa Dalgaard Worm.

Læs mere baggrundsinformation om regeringens nye beslutning om bæredygtigt træ her.

Læs mere om FSC Danmarks medlemmers arbejde for at styrke det offentlige indkøb af bæredygtigt træ og papir her.

Download rapporten "Budgetøkonomiske konsekvenser af statslig forpligtigelse til køb af bæredygtigt træ" her.