Masai

I september i år har det danske designbrand, MASAI, opnået FSC-certificering som det første danske modebrand nogensinde. FSC-certificering er i Danmark mest kendt i papir-, møbel- og trævarebranchen, men i modebranchen er Masai den første danske virksomhed, der opnår certificering.

Én ting er, at Masais papirvarer er FSC-certificerede, men at brandets træbaserede tekstiler nu også bliver det, sker på baggrund af at en stor del af Masais kollektioner er skabt af den træ-baserede viskosefiber. Derfor er det et meningsfuldt område at sætte ind i Masais samlede bæredygtigheds- og CSR-strategi.

Kræver en vilje i hele supply chain
”Det har været og er en fornøjelse at arbejde med Masai igennem certificeringen og deres begyndende implementering af CSR-strategien. De har fra starten haft et ønske om at gøre noget stort, som gav positiv impact på store dele af produktionen, og det ønske bliver nu fulgt til dørs. Det kræver jo ikke alene ændringer hos Masai selv, men også hos deres leverandører, som skal source på en anden og bæredygtig måde og samtidig sikre sporbarhed igennem certificering. Det kræver en vilje hos både Masai og hos deres leverandører at komme i mål. Masai er de første i tekstilbranchen i Danmark, som tager dette skridt og samtidig får deres leverandører med, og det fortjener de stor ros for,” forklarer Loa Dalgaard Worm, strategisk direktør FSC Danmark.

Sidse Jensen, CSR & Sustainability Manager, Masai, fortæller, at der har været en særlig vilje bag beslutningen. ”For os hos Masai er det vigtigt, at vores CSR-tiltag ligger i naturlig forlængelse af vores forretning, så vi tager fat der, hvor det virkelig gør en forskel. Op mod 60 % af vores kollektioner er skabt i netop træbaserede fibre, som f.eks. viskose, og det er derfor helt naturligt, at det er her, vi fokuserer. Der er mange mennesker involveret i processer som denne, og der er nødt til at være passion og stolthed omkring det, for at vi kan løfte en sådan opgave. En del af vores leverandører har været med helt fra Masais tidlige år og deres del i, at det er lykkedes, er bestemt også værd at fremhæve.”

Langsigtede valg
Processen om certificeringen har været undervejs i det meste af et år hos Masai. Den er blot en del af Masais CSR-tiltag, som vil blive rullet ud løbende, og som alle tager udgangspunkt i de forretningsmæssige værdier og i kernen af, hvad brandet Masai er for både kunder, leverandører og medarbejdere.

Loa Dalgaard Worm fremhæver da også det langsigtede perspektiv i Masais certificering ved at understrege, at "Hvis modebranchen vil gøre en større indsats for at stoppe klimaforandringerne og bruge klodens ressourcer mere ansvarligt, så er det nu, der skal tænkes i de helt brede og langsigtede valg. Blandt andet ved at se på, hvilke tekstiler vi laver vores tøj i, og om det har en bæredygtig oprindelse. Netop derfor håber vi hos FSC Danmark, at Masai kan blive en inspiration for resten af modebranchen.”

De første FSC-certificerede Masai styles vil efter planen være at finde i butikkerne som en del af efterårskollektionen 2020.