DFS

Strategisk direktør, Loa Worm, stod i spidsen for dagen i rollen som studievært for et ambitiøst program fyldt med inspirerende talere.

“Normalt er Designing for Sustainability jo en 100% skærmfri, TED talk inspireret konference, hvor vi lader den gode ide og den gode taler være i højsædet. Det er jo lidt ironisk, at den skærmfri konference er gået digitalt, men vi holder fast i ideen om ingen powerpoints og kun dygtige vidende talere.“ Sådan indledte Loa Worm konferencen.

Dagen bød på alt fra konkrete og erfaringsbaserede TALKS, der zoomede ind på virksomheders maskinrum, til TALKS med inspirerende udenlandske talere, der tog udgangspunkt i et bredere og større samfundsmæssigt perspektiv.

Bæredygtighed som en investering
Bæredygtighed er ikke en omkostning, det er en investering. Et budskab som flere talere løbende understregede til konferencen, med udgangspunkt i deres virksomheder og erfaringer. Anders Barsøe, CEO hos Letz Sushi, var måske en af dem, der sagde det tydeligst.

“Man sidder ikke derhjemme fredag aften og siger ‘hvor er jeg sulten, jeg kunne godt spise noget bæredygtigt’, så det er ikke nødvendigvis dét, som sælger vores produkt. Men hvis man kigger på den lange bane, så er der ikke en anden udvej. Hvis vi kigger på den måde verdenshavene bliver drevet på nu, så er der i 2050 ikke flere fisk tilbage i vandet, og så er det relativt svært at sælge sushi.”

Udover Anders Barsøes meget konkrete og mere åbenlyse eksempel, blev bæredygtighed som investering også diskuteret i et større perspektiv. Mette Olsen, Sustainability Strategist hos MDO Consulting, understregede eksempelvis, at det er vigtigt, at man som virksomhed minder sig selv om ikke kun at fokusere på FN’s verdensmål 13 om klimaindsats, men også de andre miljømål såsom verdensmål 14 og 15, så man bl.a. forholder sig til biodiversitet.

“Der sker rigtig meget på den agenda lige nu. FN har erklæret, at 2020erne er biodiversitetens årti. Der er store internationale tonegivende virksomheder som [...] sætter betydelige finansielle muskler bag arbejdet med bl.a. biodiversitet og integrerer det i deres klimastrategi.” sagde Mette Olsen opløftende.

Dette budskab understregede Ajs Dam, Coorporate Partnership Director hos WWF også, da han med alvor i stemmen sagde, at vi bliver nødt til at udvide bæredygtighedsbegrebet, så det ikke kun handler om CO2, men også biodiversitet.

Alt det, vi kan lære af hinanden
Et andet budskab som gik igen hos flere af talerne til Designing for Sustainability 2020 var, at vi skal skabe forandringen sammen. Allerede fra dagens første taler blev der sat fokus på, hvordan samarbejder på tværs kan skabe større og vedvarende forandringer.

En pointe som blev understreget, og gjort mere konkret, da deltagerne oplevede Ingrid Reumert, VP, External Relations & Sustainability hos Velux, fortælle meget ærligt om deres samarbejde med WWF, som blev repræsenteret af Ajs Dam, Coorporate Partnership Director. Et ambitiøst samarbejde, som skal gøre Velux historisk CO2 neutrale inden 2041, og som skal være med til at hjælpe og inspirere andre virksomheder på deres bæredygtighedsrejse.

“Vi har fået stor positiv respons, og en lang række virksomheder har henvendt sig, små og store, og spurgt: hvad er det egentlig I gør, og hvorfor gør I det. Så jeg tror og håber på, at vi er ved at skabe en katalytisk effekt.” fortalte Ingrid Reumert, VP, External Relations & Sustainability, Velux.

Samarbejdet mellem Velux og WWF ligger bl.a. derfor tilgængeligt for alle, så andre kan lære af deres konkrete erfaringer.

Stor opbakning til Designing for Sustainability
Mere end 200 deltog aktivt i konferencen og repræsenterede alt fra detailbranchen, byggeribranchen og designbranchen til NGO’er, uddannelsesorganisationer og offentlige organisationer. For blot at nævne nogle. Samtidig besad over en tredjedel af deltagerne stillinger med ledelsesansvar, hvilket er positivt, når det kommer til at tage de gode erfaringer ind i de højeste beslutningsled i organisationerne.

FSC Danmark arbejder allerede på 2021 versionen af Designing for Sustainability, og håber på et lige så stort fagligt niveau og ikke mindst deltageropbakning næste år. Selvom det digitale koncept har fået en del ros, bestræber FSC Danmark sig på, at konferencen til næste år kan vende tilbage til det fysiske format, så deltagerne har bedre mulighed for at netværke.

Dette års talere var:

 • Mette Olsen, Sustainability Strategist, MDO Consulting
 • Steffen Max Høg, CSR Direktør, Holmris B8
 • Jesper Panduro, CEO, Skagerak
 • Anders Barsøe, CEO, Letz Sushi
 • Christina Christensen,Quality and Compliance Manager, Bolia
 • Ajs Dam, Corporate Partnership Director, WWF
 • Ingrid Reumert, VP External Relations & Sustainability, Velux
 • Mikkel Sander, Programansvarlig, Tuborg Fondet
 • Nille Skalts, den nordiske B Corp bevægelse
 • Frank Jensen, Ejer og formand, Søren Jensen rådgivende ingeniører
 • Solitaire Townsend, CEO Futerra
 • Etienne White, Vice President Brands for Good

Sammen med FSC Danmark stod disse partnere bag konferencen: