Detail

Skovene leverer materialer til rigtig mange produkter i dansk detailhandel, som er en vigtig samarbejdspartner for FSC-mærket og FSC Danmark. Vi samarbejder med flere aktører i sektoren for at udbrede mærkningen i deres sortiment og øge kendskabet til FSC blandt de danske forbrugere. Det handler ikke kun om selve kendskabet, men også om at gøre danskerne opmærksomme på, at og hvorfor det er vigtigt, at vi passer på verdens skove.

FSC i detailhandlen

67% genkender FSC

Med en  genkendelsesgrad på 67 % er FSC det mest kendte mærke af sin slags i Danmark. Kigger vi i de danske webshops og på hylderne i butikkerne, er FSC også det mest udbredte mærke til produkter af træ og papir fra veldrevne skove og andre ansvarlige kilder. Vi ser FSC på møbler og interiør, legetøj, haveredskaber, køkkenartikler, papirprodukter osv. At vi er nået så langt, skyldes blandt andet vores mange medlemmer i detailsektoren, som i en årrække har arbejdet dedikeret for at øge FSC-sortimentet. De har også deltaget i vores kampagner og er synlige med markedsføring af FSC-mærkede produkter. De danske detailvirksomheder har ikke kun indflydelse i Danmark, da flere af dem har salg globalt og mange af dem også globale forsyningskæder. De har et ansvar for at indkøbe produkter ansvarligt og en stor mulighed for at præge forbrugerne i en mere bæredygtig retning.
 

FSC

 

Indkøbskrav fra JYSK, Søstrene Grene og Coop får FSC til at vokse i den danske detailhandel

Ved at stille ambitiøse indkøbskrav er JYSK, Søstrene Grene og Coop med til at øge sortimentet af FSC-certificerede produkter og emballage i den danske detailbranche.

Læs mere om de tre virksomheders arbejde med FSC, og hvordan de hjælper deres leverandører med at omstille sig her.

JYSK, Søtrene Grene og Coop

 

FSC's tilbud til dansk detail

FSC UGEN 2021

FSC Danmark stiller gratis kampagner til rådighed for webshops, butikker og andre aktører i dansk detailhandel. Gennem FSC's licensprogram tilbyder vi også en enkel løsning til at bruge FSC's varemærker, som fx logoet, i markedsføring af FSC-mærkede produkter, hvilket kræver en varemærkelicens. Vi klæder også indkøbere og marketingpersonale på til at indkøbe og dokumentere FSC-mærkede produkter og bruge FSC's varemærker i markedsføring og kommunikation.

Kampagner
FSC-varemærkelicens
Kompetenceopbygning af indkøb og marketing

FSC UGEN er FSC Danmarks største kampagne, hvor NGO’er og virksomheder i ugen op til påske sætter fokus på FSC-mærket og fremhæver ansvarligt skovbrug og verdens skoves vigtighed. FSC Danmark stiller en række markedsføringsmaterialer til rådighed under et specifikt tema, som kan bruges online og i trykte materialer. Kampagnen er gratis at deltage i og er for virksomheder med FSC-certificering eller varemærkelicens.

 

Med en FSC-varemærkelicens kan en virksomhed bruge FSC’s varemærker (f.eks. FSC-logoet) i markedsføring og kommunikation af FSC-mærkede produkter. Licensen kan både bruges til salg og brug af mærkede produkter og synliggør over for kunderne, at virksomheden tager et særligt ansvar for verdens skove. En varemærkelicens udstedes typisk til en butik eller webshop.

 

FSC Danmark hjælper eksempelvis indkøbere og ansatte med ansvar for marketing og kommunikation med at være up-to-date på FSC og retningslinjerne for henholdsvis FSC-indkøb og -markedsføring. Det hjælper dem også med at sikre korrekt etisk markedsføring med fyldelstgørende dokumentation  Kompetenceopbygningen sker typisk gennem vores kurser og webinarer, oplysningsarbejde og medlemssamarbejder. Vi hjælper også danske detailvirksomheder med at formulere klare krav til deres leverandører, uanset om det handler om salgsvarer, emballage eller andre træ- og skovbaserede produkter.

 

Mere information

Dansk FSC-skov

Vi arbejder sammen med dansk skovbrug, NGO'er og andre med interesse i skovbrug for at sikre, at FSC både giver inspiration, skaber forandringer og er nemmere at implementere på de danske skovejendomme. Omdrejningspunktet er den danske FSC-standard for skovcertificering, der er et effektivt og attraktivt redskab til at dokumentere ansvarlig skovdrift, både når det gælder drift, sociale forhold og miljømæssige hensyn. Vi ser samtidig FSC som en løftestang for udbredelsen af naturtiltag i de danske skove. Tag kontakt, hvis du er interesseret i skovcertificering eller FSC i dansk skovbrug.

Bæredygtigt tropisk træ

"Use it or lose it". I FSC tror vi på, at man gennem køb af tropisk træ fra FSC-certificerede skove i troperne kan skabe en positiv udvikling for dyr, natur og mennesker. Gennem brug af FSC-certificeret tropisk træ i fx møbel- og byggesektoren kan vi give skovejere i troperne et incitament til at bevare skoven og undgå skovrydning til fordel for kvægbrug og afgrøder. FSC Danmark laver en lang række aktiviteter omkring tropisk træ i Danmark og udlandet for at udbrede brugen af ansvarligt tropisk træ. Kontakt os for mere info og samarbejde.

FSC-træ i offentligt projekt på Aarhus Havn

Det offentlige Danmark køber hvert år ind for 380 milliarder kroner. I FSC Danmark arbejder vi på, at det offentlige indkøbs andel af træ- og papirprodukter samt andre skovbaserede materialer med ansvarlig oprindelse stiger. Til gavn for skov, dyr og mennesker og de mange FSC-certificerede virksomheder, der har investeret i at dokumentere ansvarlige træprodukter gennem FSC.

Kulbroen i Aarhus Sydhavn

Træ er et af de vigtigste byggematerialer, vi har, og en efterspurgt løsning i bæredygtigt byggeri. I FSC Danmark arbejder vi for, at den danske byggebranche er med helt fremme, når det gælder brugen af FSC-certificeret træ og træ fra ansvarligt drevne skove.

FSC i møbel og designbranchen

Træ er og har længe været et af de foretrukne materialer i møbel- og designbranchen - lige fra de klassiske møbeldesigneres tid og frem til i dag. I FSC Danmark har vi et godt samarbejde med den danske designbranche om at sikre, at det velkendte og respekterede danske design også er lig med ansvarlig brug af træ og FSC-certificering.

FSC har længe været udbredt i den grafiske branche

Papir og emballage af træfibre er del af de fleste menneskers hverdag. På trods af øget digitalisering vokser det globale papirforbrug, og det samme gælder efterspørgslen på træbaseret emballage. I FSC Danmark arbejder vi på, at FSC-andelen af det danske forbrug af papir, emballage og andre produkter af fibermasse stiger, så vi sikrer, at fibrene har en ansvarlig oprindelse. Den grafiske branche i Danmark har længe været frontrunner, når det gælder FSC-certificering, så vi i dag har et stort marked for FSC-certificerede grafiske produkter. 

FSC-mærket tøj

FSC er ikke kun relevant inden for de velkendte træ- og papirprodukter. Skovbaserede tekstiler såsom rayon, viskose, modal og lyocell vinder frem som en del af mode- og tekstilbranchens tiltag inden for bæredygtighed. I FSC Danmark samarbejder vi med branchen om at sikre ansvarlig brug af træ i tøj og tekstilprodukter, og i 2020 kom den første FSC-certificerede tøjkollektion i butikkerne i Danmark.

FSC-certificeret bambusskov

Vores skove rummer udover træ også materialer som gummi, kork, harpiks, rattan og bambus. De kaldes for ”Non Timber Forest Products” (NTFPs) eller på dansk ”ikke-træbaserede skovprodukter”. De anvendes i et hav af produkter, og ligesom med træ skal vi bruge dem med omtanke. Det vil sige, at vi skal sikre, at de kommer fra ansvarligt drevne skove, hvor sociale og miljømæssige forhold er i orden. Indgår de i FSC-certificerede produkter, gælder FSC's certificeringskrav også for dem. I FSC Danmark arbejder vi for, at flere får øjnene op for skovens mange materialer, og at de i højere grad indkøbes ansvarligt.

Fokusområder

Vi arbejder hver dag på mange fronter for at udbrede kendskabet til FSC-mærket i Danmark og øge markedsandelen af FSC-certificerede produkter. Vi har en række fokusområder, hvor vi gennem projekter, netværk og oplysning sætter FSC og ansvarlig brug af verdens skove på dagsordenen. Vi arbejder bl. a. med den offentlige sektor, dansk skovbrug, NGO'er og alle brancher, der bruger træ, papir og andre skovbaserede materialer.